Agenda Compleet overzicht

Foarut dendert in sterke tweede helft over Wardy heen

Foarut dendert in sterke tweede helft over Wardy heen

 

Afgelopen zaterdag mocht Foarut in Ferwert aantreden tegen de hekkesluiter van de competitie. Veel spelers zijn afgelopen zomer vertrokken bij Wardy, waardoor ze het moeten doen met een jonge ploeg, die duidelijk nog moeten groeien in hun nieuwe rol. Wardy heeft alle wedstrijden tot nog toe verloren waarbij er veel tegendoelpunten geïncasseerd moesten worden. Deze wedstrijd zou dan ook geen probleem mogen opleveren voor Foarut.

 

De voorbereiding op deze wedstrijd was echter verre van ideaal. Het begon donderdag op de training waarbij Rick Bakker tegen het einde van de training heel ongelukkig geblesseerd raakte bij een verkeerde aanname. Het was direct duidelijk dat het goed mis was en ’s avonds bleek dat Rick zijn kuitbeen heeft gebroken. Vanaf deze plek nogmaals veel sterkte en een voorspoedig herstel toegewenst.

 

Maar ook op zaterdag leek de voorbereiding niet vlekkeloos, met mensen die iets te laat waren, pas later konden komen of nog op bed lagen. Het is dan te hopen dat de ploeg de knop om kan zetten en het zichzelf niet onnodig moeilijk maakt. Gelukkig laat Viktor zich nooit van iets of iemand van de wijs brengen. Na een mooie actie over links van Jorrit weet Viktor de bal vanaf randje 16 heerlijk met zijn linker binnen te schieten. Twee minuten gespeeld en Foarut al op een voorsprong, het telraam werd er al voorzichtig bij gepakt. Het had ook binnen 10 minuten 0-3 kunnen staan als de enorme kansen afgemaakt werden, helaas stond het vizier hier niet op scherp.

Hierna volgde een zwakke periode van Foarut, waardoor ook Wardy van zich af begon te bijten en via de snelle rechtsbuiten en behendige spits af en toe gevaarlijk door konden komen. Sander redde echter prima op een inzet van de eerder genoemde spits.

Uiteindelijk wist Foarut wel op een 0-2 voorsprong te komen toen het tempo in een aanval door het midden omhoog werd gegooid. Door de bal allemaal in 1 keer door te spelen tussen Bauke-Pierre-Viktor en Evert werd de verdediging opengereten. Evert behield het overzicht en liet Pierre de bal binnenschieten.

Maar dan toch lichtelijk onverwacht komt Wardy terug in de wedstrijd als de spits goed afrond na zwak verdedigen van Foarut. 

Direct hierna fluit de scheids af voor de rust, toch een grote domper zo kort voor rust. Johan neemt het woord in de rust en zet de mannen nog maar eens op scherp. Maar zet vooral de mannen op de juiste plek neer, waarmee voorkomen moet worden dat de manschappen te diep staan en hiermee in de trechter lopen.

 

Direct na rust krijgt Foarut halverwege de helft van Wardy een vrije trap te nemen en Jurjen (die na zijn goede spel van vorige week ook vandaag weer een basisplaats had verkregen) slingert de bal de 16 in. De bal valt precies voor de voeten van Pierre die niet twijfelt en de bal tegen de touwen schiet en zo de marge weer op twee brengt. Maar in tegenstelling tot de eerste helft neemt Foarut nu geen gas terug en blijft Wardy met goed voetbal en vele gevaarlijke aanvallen onder druk zetten. Kort na de 1-3 krijgt Jorrit zijn moeilijkste kans van de wedstrijd, vanaf een meter of 20 lukt het hem echter wel en hij schiet de bal hard in de verre hoek 1-4.

Ook Jochem heeft de smaak te pakken na zijn goal van vorige week en weet met een droge schuiver de 1-5 binnen te schieten.

 

Tussendoor mist Foarut ook nog een behoorlijk aantal kansen, het had vandaag zeker de dubbele cijfers kunnen halen. Doet niks af aan de prachtige aanval via de ingevallen Jacco en Erik en wederom Viktor die Evert de diepte instuurt, die de 1-6 oplevert. Evert behoudt weer het overzicht en lepelt de bal over de verdedigers naar de tweede paal, waar Pierre opduikt en de bal binnen kan knallen voor zijn hattrick. Het slotakkoord aan Foarut zijde is voor de jarige Joost die knap anticipeert op een mislukt schot en de keeper kansloos laat, door de bal prima in de hoek te schuiven: 1-7!

Uiteindelijk weet Wardy nog een keer tegen te scoren na een makkelijk gegeven penalty.

Prima resultaat dus voor Foarut, dat zichzelf hiermee ook nog beloond met een vrij weekend, volgende week dus geen wedstrijd ivm het bekerprogramma. Op supersneon (29 oktober) wordt de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Noordbergum. Alle seniorenelftallen spelen dan thuis op Schatzenburg, wij nodigen u dan ook allen uit om dit spektakel mee te beleven langs de lijn en in de Foarutgong.

 

Ltr.

 

 

Sander is niet te passeren

Sander niet te passeren
 
“Goed voetbal, veel kansen maar geen beloning.” “Ouwe-Syl vergeet te scoren!”
 
Zo maar twee citaten uit het wedstrijdverslag geschreven door supporter Jelle. Supporter Jelle schrijft dit jaar de verslagen voor zijn plaatselijke trots en heeft het hierin vaak over belonen. Of eigenlijk het feit dat Ouwe-Syl zichzelf vrijwel nooit beloont voor het spel dat ze op de mat leggen. 
En hoewel je geneigd bent om supporters van subjectieve verslaglegging te beschuldigen moeten we zeggen dat Ouwe-Syl in deze wedstrijd slechts 1 ding vergat te doen: Scoren!
 
Foarut had geen antwoord op het energieke en strijdlustige spel van de Sylsters. De diepgaande middenvelders en behendige aanvallers waren moeilijk te bedwingen en het was aan fantastisch keeperswerk en de lat te danken dat er niet gescoord werd in deze wedstrijd.
 
Hoewel op de Waddenzee te horen was hoe Wybren probeerde zijn verdediging te organiseren, Foarut kreeg geen grip op de wedstrijd. De slag op het middenveld werd verloren en voorin werden de duels niet gewonnen, waardoor er een constante druk werd uitgevoerd op de verdediging van de Menaamers. Halve kansen, grote kansen, 100% kansen, ze waren vandaag niet aan Ouwe-Syl besteed. Liet Foarut dan helemaal niks zien vandaag? Nou zoals de geleerden weten, hoe slecht je ook speelt… je krijgt altijd een kans: het had zelfs geheel tegen de verhouding in de wedstrijd kunnen winnen. Kort na rust gaf een grote struikelpartij Jorrit de gelegenheid om op het vijandelijke doel af te stomen. Waar Rick en Evert op rechts beide waren meegelopen om in te tikken, ging Jorrit zelf en schoot voorlangs. En ook later in de tweede helft kreeg Jorrit na goed doorzetten een dubbele kans, beide inzetten werden goed gepakt door de doelman van de sylsters. 
Na een dik uur, moest Simon ‘net echt hurd op de bealich’ Visser de strijd staken na een vermeend ijsbeentje en kwam Joost in de punt van de aanval te voetballen en werd het middenveld iets anders neergezet. 
Hiermee kreeg Foarut iets meer grip op de wedstrijd en had het Ouwe-Syl wat beter onder controle. Op een paar mogelijkheden en afstandsschoten na, werden beide teams niet meer echt gevaarlijk en kon Foarut vandaag het meest tevreden zijn met het behaalde punt. Als je niet kunt winnen, moet je zorgen dat je niet verliest. 
 
Na deze wedstrijd wisten we weer even dat we nog genoeg verbeterpunten hebben waar we midweeks op kunnen trainen op ons prachtige kunstgrasveld, voorzien van oude autobanden. 
30 jaar na de aanleg van het allereerste kunstgrasveld in Nederland, (1986 bij voetbalvereniging Spartaan ’20 in Rotterdam) staat ineens heel Nederland in brand naar aanleiding van een onderzoek van het televisieprogramma Zembla. Het lijkt mij inderdaad ook wel dat een onderzoek gebaseerd op 7 personen een beetje kort door de bocht is, maar de massale verontwaardiging vind ik dan ook weer lichtelijk overdreven, al 30 jaar wordt er gespeeld op oude autobanden, dat dit wat ander materiaal is dan vers gras was denk ik 30 jaar terug ook al wel bekend. Maar goed, gelukkig was daar minister Schippers die ons allemaal geruststelde en aangaf dat barbecueën nog altijd schadelijker is voor de gezondheid dan voetballen op kunstgras, dus mensen kalmeer alstublieft een beetje. 
Gelukkig is uit onderzoek ook gebleken dat roken schadelijker is voor de gezondheid dan het nuttigen van alcohol. Dus in alle onrust voor de voetballiefhebber, is 1 ding zeker: De derde helft komt voorlopig niet in gevaar.
 
Dan de wedstrijd tegen Suwald. Het schijnt dat Suwald een groot aantal nieuwe spelers er bij heeft gekregen en dat daarmee de selectie een kwaliteitsimpuls heeft gekregen. Met zekerheid  kunnen we dit niet stellen omdat er weinig bekend is over Suwald. Tot nog toe is er 1x een verslag van Suwald verschenen, geheel toevallig over de enige wedstrijd die gewonnen werd dit seizoen. Hadden ze nou maar wat vaker gewonnen, dan hadden we wat meer van de tegenstander geweten.
 
Foarut begon vandaag in een enigszins verrassende formatie vandaag:
 
 
           Sander
 
 
Viktor - Bauke - Wybren - Tjanh Bong
 
 
 
 
                 Simon
 
 
 
Pierre                              Jurjen
 
 
                  Evert
Rick                                Jorrit
 
 
Al vrij snel werd duidelijk dat Foarut vandaag de bovenliggende partij zou zijn. Je hoopt dan natuurlijk dat je er met goed georganiseerd voetbal doorheen kunt voetballen en hierdoor de nodige kansen kunt creëren. De mogelijkheden tot het creëren van kansen waren er wel, maar vaak ontbrak het aan de rust en controle over de bal om tot een vlot lopende aanval te komen. Een grote mogelijkheid was er wel te noteren voor Jurjen, maar hij moest snel handelen en schoot helaas over.  Foarut moest er voor waken dat het meeging in het niveau van de tegenstander. Het lukte niet om het veldoverwicht om te zetten in nog meer mogelijkheden en dus werd er gerust met een 0-0 stand.
In de rust werd het strijdplan nog even doorgesproken. Rick verliet het veld en Jochem kwam er in. Dit betekende dat Evert rechts voor kwam te spelen en Pierre naar Evert zijn positie verhuisde, Jochem kwam er bij op het middenveld. 
Foarut moest de tweede helft zuiniger zijn op de bal. Niet zo vaak onnodig en te gehaast de bal weer kwijt raken en ook kwamen we tot de conclusie dat het niet nodig is om vanaf 30 meter een bal vanuit de volley op de goal proberen te schieten. 
Foarut deed er nog een tandje bij na de rust en had nu helemaal weinig meer te duchten van de tegenstander. De aanvallers waren de verdedigers keer op keer de baas en passeerden met speels gemak over links en rechts. Vervelend genoeg werd dit ook keer op keer beantwoord met een keihard ingrijpen waarbij geen enkele intentie was om de bal te spelen. Dat Evert deze wedstrijd zonder kleerscheuren kon uitvoetballen mag een klein wonder heten. Al die ingrepen leverden wel veel vrije trappen op rond de 16-meter. De eerste goal zou ook vallen uit een afgeslagen vrije trap. Evert weet de bal vanaf randje 16 nogmaals richting de tweede paal te geven, waar Pierre de bal tegen de touwen weet te knikken. 
Hierna wordt het rommelig, Suwald probeert aan te dringen middels lange ballen richting de voorhoede. Bauke en Wybren hebben de zaakjes echter prima op orde en geven niks weg. Foarut begint ook weer onnauwkeurig in de passing te worden en dit komt het niveau van de wedstrijd niet ten goede. Hoog tijd voor wat jeugdig elan moet de trainer hebben gedacht. Sverre komt er rond de 78ste minuut in, Pierre mag op de bank plaatsnemen om de totstandkoming van zijn goal nog maar eens uit de doeken te doen.
Kort na deze wissel wordt Jorrit weer vliegles gegeven en mag Foarut weer een vrije trap nemen links van de 16. Ideale positie voor specialist Jurjen, die de bal strak en panklaar op het hoofd van Jochem plaatst. Jochem weet de bal achterwaarts over de keeper heen in de goal te doen belanden en hiermee de overwinning voor Foarut veilig te stellen.
In de resterende minuten weet Sverre nog een hoofdrol voor zich op te eisen door eerst na een goede actie een penalty te verdienen en daarna na een prachtige steekbal van Evert bijna zijn eerste doelpunt voor het vlaggenschip te maken. Hier moet ie nog even op wachten, maar deze invalbeurt was veelbelovend.
Dan de penalty, de penalty’s zijn normaal gesproken voor Pierre maar die zat al ingepakt op de bank. Het is dan interessant om te zien wie de bal gaat oppakken. We hadden het Sverre gegund na zijn mooie actie. Maar een echte spits laat zich deze kans niet ontnemen en dus is het logisch dat Jorrit de bal oppakt. Beheerst wordt de bal in het hoekje geplaatst en zo komt de 3-0 eindstand op de borden. 
 
Volgende week speelt Foarut de uitwedstrijd bij Wardy. Wil ik deze week afsluiten met een update van de ranglijst van de 5e klasse C: 
 
Team
 
 
1. VCR             6 5 1 0 16 25 3
2. Marrum         6 5 0 1 15 28 8
3. Foarut           6 4 1 1 13 16 5
4. Tzummarum   6 4 0 2 12 25 15
5. Noordbergum  6 4 0 2 12 13 13
6. Suameer       6 3 1 2 10 11 7
7. Holwerd        6 2 1 3 7 18 15
8. Ouwe Syl      6 1 4 1 7 12 10
9. Blija             6 2 1 3 7 14 16
10. CVO           6 2 0 4 6 10 19
11. SSS’68        6 2 0 4 6 6 22
12. WWS          6 1 2 3 5 10 12
13. Suawoude    6 1 1 4 4 4 10
14. Wardy         6 0 0 6 0 8 45

SSS'68 1- Foarut 1

SSS’68 1 – Foarût 1
 
Na een goede overwinning op Suameer heeft het vlaggenschip van Foarut 1 alle vertrouwen in weer 3 punten, vorig jaar werd er in Marssum flink uitgehaald met maar liefst 0-10. Tevens werd er in de thuiswedstrijd met 0-1 verloren. Om de aansluiting met de top te behouden moest er dus gewonnen worden.   
 
Zaterdagmiddag 24 september stond de wedstrijd tegen SSS’68 op het programma voor de mannen van Foarut 1. De selectie moest om 13:00 uur aanwezig zijn op Schatzenburg, dit voor de teamfoto die dit jaar gemaakt werd door: Afketine Buma. Die wij hierbij dan ook willen bedanken. De meeste spelers stonden geruim op tijd te wachten op de fotoshoot maar natuurlijk waren er ook weer een paar laatkomers waar de rest op moest wachten. Toen iedereen aanwezig was, allemaal netjes met de kleding aan kon de foto genomen worden en konden we op naar Marssum. 
 
De mannen gingen net als vorig jaar gezamenlijk op de fiets richting Marssum, hierbij waren natuurlijk ook weer uitzonderingen, die zogenaamd snel weg moesten omdat ze moesten werken. Eenmaal aangekomen op het sportpark in Marssum eerst nog even genieten van de wedstrijd die nog bezig was waarbij de thuisploeg met 4-5 achterstond en daarna de box in, waarbij Johan weer met een hoogstaand tactisch plan kwam. 
 
Opstelling: 
1. Sander de Boer – 2. Patrick Jansma – 3. Wybren Dijkstra – 4. Bauke Braaksma – 5. Viktor Oberink – 6. Jochem van Weelie – 7. Rick Bakker – 8. Erik Terpstra – 9. Pierre Algra – 10. Evert Telenga – 11. Jorrit Boomsma
Wissels: 
12. Simon Visser – 13. Jurjen Vriesinga – 14. TB Huong
 
Om precies 14:30 uur werd het fluitsignaal gegeven en konden beide teams beginnen met het spel. De eerste 10 minuten hadden de mannen van Foarut het moeilijk tegen het hoogdruk zettende SSS’68. De eerste kansjes waren dan ook voor de thuisploeg maar de eindpass ontbrak vaak. Na ongeveer 15 minuten kwam Foarut met de eerste mogelijkheid. Een dieptepass op Jorrit Boomsma werd beloond met een harde knal tegen de lat die daarna in het doel verdween. Hierna begon Foarut zich steeds meer te herpakken en kregen ze meer grip op de wedstrijd. Nog geen 5 minuten later komt Foarut op de 0-2, een lange bal van de keeper Sander de Boer komt Rick Bakker 1 op 1 met de keeper van SSS’68, hier heeft hij geen problemen mee en schuift de bal beheerst naast de keeper het doel in. Na deze goal zakken de mannen van Foarut iets meer in waardoor er nog meer ruimte achter de verdediging komt. Hierdoor wordt Foarut nog een paar keer gevaarlijk, wat uiteindelijk in de 35e minuut resulteert in de 0-3. Er wordt een bal achter de verdediging gelegd waardoor Rick Bakker voor de keeper komt te staan, dit is niet voor hem weg gelegd dit keer maar doordat Jorrit Boomsma alert is kan hij deze nog met een rollertje in de lange hoek krijgen. SSS’68 gelooft er nog steeds in een probeert het spel vast te houden, helaas voor hen lukt dit niet en gaat Foarut vrolijk verder, na een goede rush van Rick Bakker legt hij de bal strak over de grond voor de goal waar Jochem van Weelie een ‘’bewust’’ overstapje doet waardoor de verdediger van SSS’68 de bal achter zijn keeper schiet, 0-4. Net voor rust krijgt Foarut nog een hoekschop, via een korte variant zet Viktor Oberink de bal voor de bal wordt verlengd door Rick Bakker en komt zo voor de voeten van Erik Terpstra die de bal koel binnenschiet voor de 0-5. Niet lang hierna fluit de scheidrechter voor de rust.
 
Na rust werd Rick Bakker gewisseld voor Simon Visser waarna er een paar wijzigingen waren. Foarut begon de 2e helft zwak en het bal tempo was veel te laag. Hierdoor ging het spel op en neer maar werden er weinig echte kansen gecreëerd. Na ongeveer 10 minuten in de 2e helft komt SSS’68 eruit en door een stuit op een 1 op 1 situatie met de keeper van Foarut, en schijft de bal netjes in de hoek, 1-5. Kort hierna raakt een speler van SSS’68 geblesseerd en last de scheidsrechter een korte drinkpauze in. Hier maakt coach Johan gebruik van en roept zijn mannen naar de kant om het een en ander aan te passen om de wedstrijd nog enigszins goed af te sluiten. Dit wordt goed op gepakt door de spelers en dat komt het voetbal ten goede. Foarut krijgt steeds meer ruimte ook mede omdat SSS’68 nog maar met 10 man speelt. Tussendoor wordt Wybren Dijkstra gewisseld voor TB Huong. In de 75e minuut krijgt Foarut een vrije trap aan de linker kant van het veld. Pierre Algra gaat achter de bal staan om de bal indraaiend naar de goal te schieten. Evert Telenga komt goed inlopen en kan vrij simpel de bal in koppen, 1-6. Na deze goal heeft Foarut weer de volledige controle over de wedstrijd en speelt dit ook heel goed uit. Net voor het eind van de wedstrijd wordt Jorrit Boomsma nog een keer goed weg gestuurd en sprint hij de rechtsback van SSS’68 er makkelijk uit. Hij kijkt goed om zich heen en ziet dat Evert Telenga mee gelopen is, geeft de bal af en zo wordt het 1-7. Niet veel later fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.
 
Volgende week staat Ouwesyl 1 op het programma.

Verslagen Foarut 1 incl competitie wedstrijd Blija1- Foarut1

Foarut weet weer wat winnen is
 
In de afgelopen seizoenen waren er telkens subjectieve wedstrijdverslagen te lezen in het clubblad van de wedstrijden van het vlaggenschip. Dit werd meestal volgehouden totdat de beurt bij dhr. J. Boomsma was gekomen. Jorrit is een man van weinig woorden en laat de verslaglegging van een wedstrijd liever aan zich voorbij gaan.
 
Dit jaar doen we het anders, dit jaar geen subjectieve verhalen over onterechte nederlagen ontstaan door scheidsrechterlijke dwalingen, lucky goals en een grote portie ‘tsjingeluk’. Dit jaar geen stukjescarrousel die na 3 maanden spaak loopt. Maar met enige regelmaat een uiteenzetting over het reilen en zeilen van de heren van Foarut 1.
 
Voordat we de wedstrijden kunnen beschouwen is het wel noodzakelijk om de transferzomer te bespreken. Liefst 8 jongens zijn met uiteenlopende redenen vertrokken. Studie, werk, motivatieproblemen. Dat soort dingen, ook is het trainersduo deze zomer vervangen voor een nieuwe trainer. Johan Polstra zal dit jaar de ploeg onder handen nemen. Hierbij wordt hij geassisteerd door Andries van der Meer.
 
Johan is natuurlijk een echte clubman en kent alle spelers en hun eigenaardigheden. Dat is mooi, want deze groep kan af en toe wel eens even een spreekwoordelijke schop onder de donder gebruiken. Met het vertrek van 8 spelers is het fijn dat er ook vanuit de jeugd weer spelers zijn doorgestroomd naar de senioren. Zo hebben Jurjen en Rick tijdens de eerste competitiewedstrijden al hun minuten gemaakt voor het eerste. En mochten de A-junioren Warner en Tom ook zeer verdienstelijk al hun minuten maken. Verder is Wybren vanuit het derde teruggekeerd naar het eerste elftal waar hij met zijn ervaring leiding gaat geven aan de defensie. 
 
Zo werd de voorbereiding dus weer gestart met een grote groep jonge honden en een paar zelfbenoemde vedettes die de ploeg dit jaar bij de hand zouden moeten nemen. Er werd voor gekozen om geen oefenwedstrijden in te plannen maar de bekerwedstrijden als oefenwedstrijden te benaderen. Nou goed, dat werden natuurlijk lastige wedstrijden tegen Franeker (3de klasse) SDS (3de klasse) en Oosterlittens (4de klasse). Tel daarbij nog wat vakantiegangers op en je weet dat je voor een lastige opgave komt te staan. Snap ik trouwens niet, op vakantie gaan midden in de voorbereiding. Vroeger werd hier omheen gepland, ging voetbal voor alles. Tijden veranderen zeker. Sowieso was het vroeger beter, meer promoties, meer topscorers dat soort dingen. Alleen werd dat volgens de hoofdrolspelers allemaal niet goed bijgehouden, dus is het lastig hiermee te pronken. Je kunt niet alles hebben wat dat betreft. 
 
De bekerwedstrijden gaan we even snel doorheen, je moet natuurlijk niet te lang blijven hangen in negativiteit. 3 wedstrijden, 0 punten, 16 doelpunten tegen, 5 doelpunten voor. Crisis op Schatzenburg? Nee dat niet, Foarut speelde in gedeeltes van de wedstrijden heel behoorlijk mee. Daarnaast moet er een nieuw systeem in geslepen worden en we zien aan Ajax hoe lastig dat kan zijn. 
Of dat je met een club ambtenaren van de gemeente Leeuwarden een teamdag organiseert en een rondrit door Leeuwarden maakt in de spelersbus van Sc Heerenveen, hoe lastig kan het zijn… 
 
Knap lastig zo blijkt, kwestie van organiseren. De organisatie is in het nieuwe systeem wat Johan wil spelen ook van cruciaal belang. Daarom wordt er nog wekelijks op gehamerd wat er van een ieder wordt verwacht ten tijde van bepaalde wedstrijdmomenten. Wel lekker die duidelijkheid, niemand kan zich verstoppen of verschuilen. Wordt ook tijd, gewoon die verantwoordelijkheid pakken en als mannen het veld in gaan. Dat leeftijd hierbij van ondergeschikt belang is werd tegen Tzummarum wel duidelijk. 
 
Na een paniekerige eerste helft waarin Foarut in balbezit weinig goede keuzes maakte en de bal telkens te snel weer kwijt was ging Foarut met een 0-1 achterstand rusten. Verdedigend stond het niet zo slecht, maar met de snelheid van Tim Grond hoeft de bal er maar 1x goed overheen te vallen om doeltreffend te zijn. 
Daarvoor was er ook al een goal van Tzummarum afgekeurd, toen de bal in buitenspelpositie werd verlengd door diezelfde Tim Grond naar de latere doelpuntenmaker. Henk Douma zag dit goed, steekt direct de vlag omhoog. De scheidsrechter echter leek onder hoogspanning te staan door de aanwezigheid van een rapporteur nam dit vlagsignaal pas laat over en zorgde daardoor voor onnodige verwarring in het veld. Henk kreeg in de rust nog de complimenten van de rapporteur voor zijn optreden in de eerste helft, scherp en eerlijk. Mooi voor Henk natuurlijk en mooi voor ons dat Henk ook dit jaar weer wil vlaggen bij het vlaggenschip.
 
Maar goed wel rusten dus met een achterstand, nu waren we dat wel gewend in de afgelopen weken. Alleen het voetbal liet te wensen over, vandaar dat er twee wissels werden doorgevoerd. Tom kwam erbij op het middenveld en ook Evert verhuisde naar het middenveld om zo te proberen de controle over de wedstrijd te verkrijgen. In het eerste kwartier had Tzummarum de wedstrijd moeten beslissen, maar liet dit na. Twee keer stuiterde de bal onderkant lat weer terug het veld in. 
 
Daarna nam Foarut het initiatief over onder aanvoering van Tom op het middenveld. Volgens de geleerden zijn we in Nederland te snel met het ophemelen van talenten, dus laten we de superlatieven achterwege. Maar als je op 17-jarige leeftijd debuteert centraal op het middenveld en dan in die tweede helft uitgroeit tot zo’n beetje de beste man op het veld, dan ben je wel lekker bezig. Ondanks de inbreng van Tom en het offensievere spel van Foarut wist het niet veel kansen te creëren. Dan is het natuurlijk heel zuur dat als je dan eindelijk scoort, de scheidsrechter vergeet voordeel te geven. Vrije trap aan de zijlijn, ben je lekker mee.
 
De wedstrijd eindigt in 0-1. Voor je gevoel had er altijd meer in gezeten, maar had Tzummarum de wedstrijd na rust meteen beslist dan had je daar helemaal niet over gesproken. Een terechte overwinning dus voor Tzummarum
 
Dan de wedstrijd die afgelopen zaterdag gespeeld werd. Blija uit-altijd lastig. Nou dat dat lastig kan zijn werd vorig jaar wel bewezen toen er werd verloren. Zelfde strijdplan, betere uitvoering. Dat was het idee. Dit idee kwam heel aardig uit de verf. Foarut stond goed, liet Blija de lange bal spelen en kwam er dan op snelheid uit met Jorrit en Rick over beide flanken. Evert mocht de bal intikken na goed voorbereidend werk van Erik en Jorrit. En na een dik half uur kwam Foarut ook op een 0-2 voorsprong. Pierre bracht bij een corner een ongewenst bezoekje aan de keeper, die hier niet van gediend was. Terwijl de bal al genomen was kreeg Pierre een duw in zijn rug van de keeper en werd zo prima richting bal gedirigeerd. Van dichtbij kon hij simpel binnen tikken: 0-2.
 
Verder waren er in de eerste helft nog een aantal dikke kansen te noteren en ook in de tweede helft zou dit een vervolg krijgen. Ongeveer 7 a 8 keer kwamen de mannen van Foarut alleen op de keeper af, soms zelfs met twee man tegelijk. Niet één keer werd er doeltreffend afgerond. Puntje voor de training? In principe moet je je pas echt zorgen gaan maken op het moment dat je geen kansen meer creëert. Maar Simon was er nu wel klaar mee, toen hij vanaf het middenveld ongeveer 3 afspeelmogelijkheden had om een speler vrij voor de keeper te zetten, ging Simon zelf. Met zijn falende medespelers in het achterhoofd plaatste Simon vanaf randje 16 de bal beheerst en koelbloedig in de benedenhoek; keeper kansloos 0-3. 
 
Meteen hierna viel echter de 1-3 en begon Blija er weer in te geloven. Onder aanvoering van twee zeer fanatieke supporters ging het publiek er achter staan en zette Blija nog aan. Het kreeg ook kansen en Foarut kwam 1 keer goed weg toen Blija in 1 aanval twee keer de lat raakte. Echter stond hier tegenover dat Foarut in bijna elke counter gevaar stichtte/ of kon stichten. Dit werd niet altijd goed uitgespeeld of de 100% kansen werden niet benut. Met een 1-3 stand werd er afgefloten, een dik verdiende overwinning voor de mannen ut Menaam. Foarut weet weer wat winnen is en wil dat gevoel vast houden wanneer Suameer aankomende zaterdag op bezoek komt. 
 
Als laatste wil ik gelegenheidsvlagger C. Terpstra bedanken voor zijn inzet en vakkundig oordeel tijdens deze wedstrijd. Zoals u weet: achter ieder winnend team staat een sterke vlagger. Cees liet ons niet in de steek.
 
Ltr.

Foarut blijft winnen

Foarut blijft winnen
 
In de weken waarin Feyenoord supporters weer zonder schaamte voor hun clubliefde durven uit te komen, wist Foarut in de schaduw van de Rotterdamse club ook een mooie reeks neer te zetten. 
In de historie is het overigens 4 keer eerder voorgekomen dat Feyenoord haar eerste 7 competitiewedstrijden wist te winnen, al deze keren wist Ajax er uiteindelijk met het kampioenschap van door te gaan, mooie statistiek. 
 
Na de overtuigende overwinning bij Blija mocht Foarut op schatzenburg aantreden tegen Suameer. Foarut heeft in het verleden al veel wonderlijke wedstrijden gespeeld tegen Suameer en ook dit werd weer een spraakmakende editie.
 
De eerste helft lukte er niet veel bij Foarut. In principe lukte er niets. Suameer neemt dan ook de leiding en Foarut weet zelf weinig tot niks te creëren. In de rust gooit Johan het om. Pierre, die totaal niet in de wedstrijd zit, gaat er uit en Tom komt er bij op het middenveld. Foarut gaat hoger druk zetten en wat opportunistischer spelen. 
 
Het initiatief wordt direct overgenomen en niet meer uit handen gegeven. Binnen een half uur wordt de achterstand omgebogen in een 3-1 voorsprong en komen er kansen om de score verder uit te bouwen. Jorrit (2x) ,Evert (1x)en ook Rik zijn met hun snelheid niet te stoppen voor de verdediging van Suameer. Het is dan ook verrassend dat niet de 4-1 valt maar de 3-2, standaardsituaties en Foarut het blijft een slecht huwelijk. Uiteindelijk is Suameer niet bij machte om een slotoffensief te starten en houdt Foarut deze mooie punten in Menaam. 
 
Na Suameer werd het vizier gericht op….. de teamfoto en het oktoberfest. Oh ja, ook werd er stilgestaan bij de wedstrijd in Marssum. Maar dan vooral bij het feit hoe jammer het was dat de wedstrijd samenvalt met het oktoberfest, aangezien marssum-uit normaal gesproken garant staat voor uitzonderlijke taferelen waarbij mensen letterlijk voor lul staan of een vogel vanuit de container nooit ver van de schommel valt. 
 
Zoals gezegd; de teamfoto. (bijna) Iedereen meldt zich om 13:00 uur voor de teamfoto die gemaakt zal worden door onze eigen huisfotograaf Afketine. De een verschijnt in trainingsbroek, de ander in spijkberbroek en weer een ander in korte broek met melkerssporen. Laten we zeggen, qua uniformiteit zijn er nog stappen te maken. Des te knapper dat Afketine hier een prachtig geheel en een mooie foto van heeft weten te maken, bedankt hiervoor. 
 
Dan op naar Marssum en de focus op de wedstrijd. De ploeg wordt er aan herinnerd dat de laatste wedstrijd tegen Marssum verloren is gegaan en dat iedereen 100% inzet moet tonen om vandaag een ander resultaat te behalen. No Points, No Party. Eerst vanmiddag de punten binnen halen en dan ’s avonds jodelen op het Oktoberfest. 
 
In de beginfase heeft Foarut moeite om de wedstrijd naar de hand te zetten en Marssum mag dan ook de eerste mogelijkheid noteren wanneer er vanuit een lastige hoek voorlangs wordt geschoten. Wat al wel opvalt in de beginfase is dat er veel ruimte ligt achter de verdediging van Marssum, wanneer Jorrit wordt weggestoken ligt de weg naar de goal open. Helemaal als de keeper besluit om niet uit te komen maar de situatie vanaf de doellijn aan te kijken, Jorrit loopt door tot de 5 meter lijn en schiet de bal vervolgens snoeihard binnen. 
 
Het concept is nu duidelijk, veel ruimte achter de verdediging en een keeper die heimwee krijgt zodra die zijn doelgebied verlaat. Hiermee speel je Foarut natuurlijk behoorlijk in de kaart. Het verdere verloop wordt door de harde kern dan ook omschreven als een wedstrijd “hurddraven” waarin Foarut zeer effectief blijkt te zijn. Er wordt gerust met een 0-5 tussenstand. In willekeurige volgorde zijn de doelpuntenmakes Jorrit (2x), Erik, Rik en een eigen doelpunt omdat Jochem een overstap verkiest boven zelf afdrukken, echte teamplayer.
 
In de rust de bekende kreten en teksten om te proberen de concentratie vast te houden. Maar met een 0-5 tussenstand en een redelijk warme temperaturen zie je al aankomen wat er gaat gebeuren.  
 
Marssum begint veel scherper aan de tweede helft en weet al vrij snel in de tweede helft de eretreffer te maken. Hierna pakt Foarut het weer op, speelt wat geduldiger als in de eerste helft en heeft de controle over de wedstrijd. 
Ondertussen laat Wybren zich na ongeveer een uur spelen wisselen. Hij begon de tweede helft al liggend op het veld behandeld door Bauke aan krampverschijnselen. In de wetenschap dat Wybren ’s avonds het gehele dorp van  bier moet voorzien houd hij het voor gezien. Deze keuze werd door iedereen begrepen, dat zult u begrijpen. 
Tjanh-Bong komt hiermee op de laatste man positie te staan.
 
Foarut zal in deze tamme tweede helft nog 2x scoren en beide goals worden gemaakt door Evert. Het feit dat Evert deze goals voor zijn rekening neemt is opzich niet opvallend. Het feit dat zijn eerste treffer een prachtige kopgoal uit een strakke vrije trap is wel het vermelden waard. Wellicht hebben we Evert zijn kopsterkte al die tijd onderschat en moet de rolverdeling bij de standaardsituaties omgegooid worden. Waar Evert nu alle corners voor de pot slingert blijkt het veel effectiever te zijn wanneer juist hij ze er in kopt. Zelfs aan een winnend team blijft het sleutelen zullen we maar zeggen.
 
Foarut wint nu dus 3 keer op rij en heeft 9 punten uit 4 wedstrijden. Dit brengt ze op een gezamenlijke 3de plaats met Marrum. Tzummarum en VCR gaan op dit moment nog zonder puntverlies aan kop.
Aankomende zaterdag mag Foarut zich melden onder de windmolen wanneer ze het zullen opnemen tegen Ouwe Syl. 
Uiteraard zal er Foarut alles aan gelegen zijn om de serie voort te zetten en ook deze wedstrijd te winnen. Ouwe Syl is echter een ware angstgegner voor Foarut. De laatste keer dat Foarut een wedstrijd in competitieverband wist te winnen van Ouwe Syl was op 4 september 2010!! Meer dan 6 jaar geleden dus. 
In de tussentijd wist Ouwe Syl 4x van Foarut te winnen en werd er 1x gelijk gespeeld. 
Hoog tijd om deze negatieve reeks te doorbreken dus.
 
Ltr.
Hoofdsponsor Senioren
Hoofdsponsor Jeugd
Kleding leverancier
Ook een eigen website voor je club?
Kijk op www.clubopmaak.nl
© 2017 Foarút Menaldum
Home Sitemap Inloggen Contact